2008-12-05

Mézeskalács


Ha karácsony, akkor mézeskalácsot sütni muszáj, nincs mese. Régen azt hittem, ehhez magasiskola kell, pedig nem. Itt egy recept, ami szerintem nagyszerű, épp ezért sokat is sütöm karácsonytájt -fogyóeszköz erősen :) 1-2 éve a gyerekek is tevékenyen segítenek, sőt, az oviban is ezt szoktuk sütni (itthon bekeverem, a tésztát beviszem, ott a gyerekek formázzák, a dadus meg kisüti).

Hozzáfűzném: én nem szeretem a kifejezetten mézeskalácsot, ami puszedli-szerű; az én receptem végeredménye inkább olyan, mint az ikeás gyömbéres keksz -azt meg szeretem :D

Míra-féle mézeskalács


75 dkg liszt
35 dkg porcukor
5 dkg vaj/margarin
4 tojás
4 evőkanál méz
4 teáskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál őrölt fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg (a fűszereket én Kotányi-féle mézeskalács fűszerkeverékkel ,,helyettesítem")
csipet só



Minden hozzávalót összegyúrni. (Nem érzékeny, ha nincs időd, elvan a hűtőben sokáig. Nagyon sok lesz belőle.)

180 fokon süss egy pár próba darabot kb. 5-10 percig. (enyém sütőben ez hat perc közepes fokozaton). Majd látni fogod, hogy mennyire barnul. Világosra kell sütni, mert a méztől hamar megbarnul, és meg is keseredik.

Amikor kiveszed, várj vele egy kicsit, mert lehet, hogy nagyon puhának találod és nem tudod leszedni a tepsiről. Ahogy hűl, keményedik, jobban lejön. Aztán majd újra megpuhul. Törd ketté és látod a közepén, hogy megsült-e.

Ha száraz, süsd kevesebb ideig, ha nyersnek gondolod, vagy süsd tovább vagy süsd magasabb hőfokon. (ez csak az első sütésnél macera, ha megvan a hőfok, meg a perc, akkor nagyon haladós)

Díszítés(máz):

1 tojásfehérje és 12 dkg porcukor, sokáig verni.

Nem kell rásütni, egy éjszaka alatt rászárad. De az ételfestékes valami miatt tovább szárad, de ha nincsen benne ételfesték, akkor nagyon szép fehér lesz a máz.
A habot felvered és ebbe kevered a porcukrot. A cukrot legalább háromszor szitáld át. Eldugul a zacsi, ha nagy szem cukor kerül bele.

Sima sütőpapírra teszem őket, egyszerre több tepsit töltök meg sütés előtt, mert a sütése nagyon haladós. Rendesen terpeszkednek sülés közben, nem szabad sűrűn rakni.

6 megjegyzés:

Crochet Fun Hub írta...

Lovely shaped and yummy..., well done!

napcsi írta...

A borsónak és héjának: Boldogságos születésnapot kívánok! :-)

N.Zsuzsi írta...

Mindketten nagyon köszönjük :D

Kata írta...

De jó, ki fogom próbálni.

gabci242 írta...

HAhó utólagosan is boldog szülinapot, és nagy nagy köszönetet szeretnék mondani neked a mézeskalács receptért, ugyanis egy hete 6 tepsivel sült a recepted alapján, és még kihűlni sem maradt ideje, úgy felfalta az aprónép.Úgyhogy most megint nekiállok, de ezuttal eldugom szentestéig :)
Szép ünnepet :)

Névtelen írta...

lol,so nice