2009-02-17

Hogy hívják a neved?Nomen est omen, nevedben a sorsod, tartja a mondás. Valóban így van?

Ma megmutatom, a gyerekeim neve mit hordoz magában, és kiemelem sötéttel, ami igaz is rájuk ;)


Az Ádám héber eredetű bibliai név, jelentése: ember. Más kutatás szerint a jelentése: vörös, vörös földből való. Héberül az ?adama" szó vért is jelent.

,,Amikor az Úristen a földet és a mennyet megalkotta, még semmiféle mezei fű nem volt a földön, és semmiféle mezei növény nem hajtott ki, mert az Úristen még nem bocsájtott esőt a földre. Ember sem volt, aki a termőföldet megművelje. Akkor pára szállt fel a földről, és mindenütt átitatta a termőföld felszínét. Azután megformálta az Úristen az embert a föld porából, és élet leheletét lehelte orrába. Így lett az ember élőlénnyé."
(Mózes Első Könyve 2:5-7)

A névanalízis szerint az Ádám név olyan személyiség kialakulását támogatja, aki kedveli a társadalmi életet, és képes arra, hogy egy-egy közösségen belül megteremtse és fönntartsa a harmóniát és egyetértést. Ugyanakkor kijelentései sokszor kinyilatkoztatásnak tűnnek mások számára, és így szándékát könnyen félreérthetik. Ha esetleg az értékesítés területén dolgozik, biztosan sikeres, mert érdeklik más emberek, és barátságos természetű. Természetéből adódóan sok függetlenségre van szüksége.

Névnapjukat az Ádámok szeptember 9-én, december 12-én vagy december 24-én ünnepelhetik.Az Angéla az Angelus görög eredetű latin férfinév női párja. Jelentése: angyal, Isten követe (az angelosz szó jelentése: követ). Rokon nevek: Angelina, Angelika, Angyal, Angyalka.

A névanalízis szerint az Angéla név csendes, gyakorlatias, találékony egyéniség kibontakozását segíti. Kíváncsi természet, elemzően gondolkodik, szeretné megérteni az élet misztériumát a tények szintjén. Gyakorlatiassága vezet oda, hogy ha valaminek nekifog, azt úgy igyekszik befejezni, hogy közben lehetőleg semmi se zavarja. Szereti, ha rendben vannak körülötte a dolgok. Komolyan veszi az életet. Könnyen sérül lelkileg, ezek a sérülések sokszor szélsőséges hangulatba sodorják – ez a fajta sérülékenység sok keserűség forrása.

Névnapjukat az Angélák január 4-én, 27-én, május 31-én, június 1-jén vagy július 21-én ünnepelhetik.

Szófia nincs, csak a rokon Zsófia.

A Zsófia görög eredetű név, jelentése: bölcsesség. Magyarországon már a XVI. században kedvelt volt a névadásban. A XX. századra kicsit vesztett ugyan a népszerűségéből, de a 90-es években ismét a kedvelt nevek közé sorolhatjuk. Rokon nevek: Szofi, Szófia, Szonja, Zsófi, Zsóka.

Barat Szent Zsófia életéről keveset tudunk. A leírások alapján erős jellem volt, erély és bölcsesség párosult benne. Valóságos nyelvtehetség volt: francia anyanyelvén kívül spanyolul és olaszul beszélt, szótár nélkül olvasott latinul és görögül. Mennyei sugallatra megalapította a Szent Szív rendjét, amely leányok tanításával foglalkozott. Az egyházi hagyomány szerint Zsófia és három leánya, Fides (Hit), Spes (Remény) és Charitas (Szeretet) együtt szenvedett vértanúhalált Hadrianus császár parancsára. A mai kutatások szerint legendájuknak nincs történeti hitele, de alakjukat a hittudomány pártfogóiként tisztelik. 

A név híres viselői közül említsük meg Török Zsófiát, aki Kazinczy Ferenc felesége volt. 

A névanalízis szerint a Zsófia rendkívül gyors, éles eszű, találékony gondolkodású személyiség lehet. Elemző készségére jellemző, hogy az élet misztériumának tényszerű megértésére törekszik. Szereti befejezni, aminek nekilátott anélkül, hogy közben mások zavarnák. Kedveli a rendet maga körül, és az életében minden tekintetben, igyekszik rendet tartani. Komolyan veszi az életet, és mivel nagyon érzékeny, ezért sokszor mély fájdalmat él meg. 

Becézés: Zsófi(ka), Zsóka, Zsofka, Zsóki, Zsóci, Zsó, Zsofa, Zéfi (régies). 

Névnapjukat a Zsófiák április 30-án, május 15-én, 24-én, 25-én, augusztus 1-jén, szeptember 17-én vagy 30-án ünnepelhetik. 

Nem lehet nem észrevenni, hogy a névanalízis szerint mennyire egyforma a 2 lányom személyisége. Hihetetlenül jól megértik egymást, néha akár ha ikrek lennének, akik fél szavakból is megértik egymást; nem tudom, hogy a köztük lévő 3,5 év mikor jelent majd igazi távolságot. Boldog lennék, ha ez sosem következne be.

És aki csatlakozna a játékhoz, kérem, hagyjon egy üzenetet, szívesen olvasnék akár a saját nevetekről, mennyire találó, akár a gyerekeitekéról. Az is érdekelne, miért pont azt a nevet kapták, amit :)
Majd legközelebb én is megírom.

2 megjegyzés:

zazálea írta...

A Zsófiákat ismerem, olyanunk nekünk is van és ő hasonló a nevéhez. :o)

Viki írta...

Végigbogarásztam a mi neveinket is és sok minden bejött!:) Csak elfelejtettem közben kimásolgatni, ezért nem írtam be a blogomba. Kereső funkciót pedig nem találtam az oldalon és mire eljutottam a Vikiig, totál elszédültem és ágynak estem.:)