2009-06-27

Mosódió

Áttértem a mosódióra, mert: bio, olcsó, szépen most, kellemes tapintást ad a ruháknak. A fehér ruháknál mosószódával házasítom. Elégedett vagyok vele.
Kiegészítem

A mosódióról általában

"Az indiai mosódió a Sapindus mucorossi (Soapnut tree-ang.) termése, mely a szappanfafélék családjába tartozik. Ezek a trópusi és szubtrópusi növények a bennük található különleges anyagnak, a saponin-nak köszönhetik nevüket.

A saponin vízzel érintkezve habzani kezd, és úgy hat, mint a szappan. Ez a jelentős mosóerővel rendelkező anyag rendkívül nagy koncentációban (14%) és kiváló minőségben található meg a szappanfa termésének héjában. A fa természetes élőhelye Dél-India, ahol már évszázadok óta termesztik és használják termését.

A saponin zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából, anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy hogy kárt tenne az anyag szerkezetében. A mosódió nem tartalmaz agresszív foszfátokat és tensideket, vagyis olyan anyagokat, melyek szennyezik környezetünket, és melyek az allergiásoknál és különféle bőrbetegségekben szenvedőknél bőrirritációt okozhatnak.

Mint említettük, a szappanfa termése az, amit mi használunk. Ennek a kb. 2 cm átmérőjű diónak a héjában van a hatóanyag, ezt tesszük a mosandó ruhák közé. A kis diók könnyedén feltörhetők egy hagyományos diótörővel, s előbukkan érdekes fekete magjuk, amit azonban nem hasznosítunk, úgyhogy szemétbe vagy komposztba dobhatók.

A mosódió tulajdonságai

Bőrbarát, ezért kisbabák és érzékeny, allergiás (ekcémás) bőrű személyek ruhájának tisztítására is tökéletes. (Én a megelőzés híve vagyok...)
Tisztító és zsíroldó hatású, de nem fehérít.
A szagokat semlegesíti, de nem illatosít (sőt ha sokáig hagyod a mosógépbe, miután lejárt a program, még büdösödni is kezd - mivel bomlásnak indul - ilyenkor indíts el egy öblítő programot).
A kényes anyagokra is használható.
A színeket védi.
Lágyítja vizet, így védi a mosógépet a vízkőtől.

A mosódió használata a mosás során

Ha vettél egy fél kg-os mosódió-csomagot, akkor fél évre meg van oldva a mosószer készleted (persze mosószódát és szódabikarbónát vagy más környezetbarát fehérítőt is érdemes beszerezned), amennyiben hetente 2-3 adagnyi ruhát mosol.

A csomagban találsz majd egy kis vászon zsákocskát. Ebbe tegyél 4-7 szem mosódiót (minél keményebb a víz, annál többet, de ha mosószódát is használsz, akkor szintén nem kell sok - én 5-6 db-ot szoktam beletenni a zsákocskába), majd törd össze benne egy kissé a golyócskákat, mert így jobban kioldódik a saponin tartalma. 40 fokon használd, így 3-4-szer felhasználhatod ugyanazt a csomagocskát. Ha magasabb hőfokon mosol (ne tedd, inkább áztass!), akkor kevesebbszer használhatod fel újra, mert jobban kioldódik a saponin.

Az elhasznált diókat komposztálhatod, ha tudod.

A mosódió egyéb felhasználási lehetőségei

Mosogatószer, felmosószer, hajsampon, kutya-macska sampon, növényvédő
Sampon, szappan, mosogatószer, állatsampon
Folyékony szappan
Ékszer tisztítás

5 megjegyzés:

Julcsi írta...

És kiszedi a kihozhatatlan foltokat is??
Egyre több ruhát rakok félre, mert van rajta csokifagyi, kakaó, zsír, pirosarany stb. :(((

N.Zsuzsi írta...

A legdurvább folt, amit ezzel mostam, az csokiból volt, az kjött belőle. De ahogy másoknál olvastam, a kihozhatatlan foltokkal ez sem birkózik meg. Olyan a hatásfoka, mint egy jófajta mosópornak (de jóval olcsóbban).

Márti írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Márti írta...

Helyesírási hiba, újra írom.
Lehet, hogy maradi és tudatlan vagyok, de mi az a mosódió? Még soha nem hallottam róla! Hol lehet kapni?
Írj erről!

Mimoooo írta...

Én is most tértem át a mosódióra, a makacs foltokra meg epeszappant használok eddig szuperül működik a dolog.