2009-06-29

Dagasztás nélküli kenyér

Leírom a kenyerem szabásmintáját... izé, receptjét :D

12 órás dagasztás nélküli kenyér

Hozzávalók: (CSÉSZE=2,5 dl) 6 csésze BL80-as liszt, 3 csésze víz, 1 TK szárított élesztő, 2 TK só.

Mit csináljunk vele: Keverjük el a lisztet, sót, élesztőt, öntsük hozzá a vizet, keverjük át párszor, hintsük meg liszttel. Kelesszük 12 órán keresztül a keverőedényben. A kelesztés végén hajtogassuk át (ld. video) egy belisztezett, nagy vágódeszkán, és pihentessük 30 percet hajtással lefelé. Melegítsük elő a sütőt 240 fokra, helyezzük bele a jénait, amiben sütjük (ez lehet vaslábos is), hogy átforrósodjon, így nem kell kivajazni, kilisztezni. Ha átforrósodott, tegyük bele a tészát, lefedve 40 percig, fedő nélkül további 20 percig süssük.

Likacsos belsejű, ropogós héjú kenyeret kapunk. Együk meg!

1,5 órás dagasztás nélküli kenyér

Hozzávalók: 750 dkg BL55 Bio fehérliszt, 1 EK szárított élesztő, 1 EK só, 4 dl melegvíz, 2 dl tej, 1 EK méz

Mit csináljunk vele: Keverjük össze az egészet robotgép dagasztóforgókájával (?), lisztezzük meg a tetejét. Kelesszük a tésztát konyharuhával letakarva 1,5 óráig ugyanabban az edényben. Melegítsük elő a sütőt (légkeveréses) 240 fokra. Ehhez a kenyérhez fedeles edény kell, jénai vagy vaslábos. Én jénait használok, nem kell vajazni és lisztezni, mert ha betesszük az üres jénait előmelegíteni, nem fog hozzátapadni. Meg mosogatni sem kell utána, nem egy utolsó szempont... Tegyük bele a már többször emlegetett módon hajtogatott tésztát (ld. video! lisztes deszkán hajtogatni, hajtással lefelé helyezni a jénaiba) az edénybe, süssük lefedve 30 percig, fedő nélkül meg további 10-15 percig. Ha szép barnára sült és szétrepedezett a teteje, akkor kész.

Ez a változat tömöttebb lesz, mint a DNK eredeti, hosszan kelesztett változata, mert itt nincs idő a lukacsosodásra. Viszont ugyanolyan ropogós...
--- az utóbbit sütöttem, de ma este bedagasztom a másik változatot. Megjegyzésem: kevertem többféle lisztet, hogy ,,egészségesebb" legyen; valamint szerintem túl sok a méz. Akár el is hagyható.

Innen másoltam, videó is látható a mesterfogásokról.

Nincsenek megjegyzések: