2009-05-16

Avonlea-i krónikák


Hivatalos ismertető:


Montgomery, Lucy Maud:
Avonlea-i krónikák

Könyvmolyképző Kiadó, 2008
Kötés: kemény kötés
ISBN: 9789632450490

A Prince Edward szigeten, ahol Avonlea tengerparti városában Anne Shirley felnőtt, nem volt híja a csodálatos történeteknek. Ott volt mindjárt Ludovic Speedé, aki nem kérte meg a nő kezét, akinek tizenöt éven át udvarolt, amíg Anne ki nem talált egy tervet a férfi „megsürgetésére”…, bár nem kizárt, hogy a terv visszafelé sül el, és összetöri a szívét. De senki sem hibáztathatja a csintalan Anne-t a nemek közti kacagtató csatáért, amikor egy férfigyűlölő nő a macskájával ugyanabban a házban kerül vesztegzár alá, mint egy nőgyűlölő férfi a kutyájával. És ott van még a tágas Penhallow Major, ahol egy kiterjedt család várja szinte az örökkévalóságig, hogy két összezördült szerelmes megtörje makacs hallgatását, vagy az öreg Shaw düledező tanyája, ahova visszavárja szeretett lányát… L. M. Montgomery tizenkét történetben írta meg a titkos remények és rejtegetett álmok varázslattal és humorral átszőtt meséit.



Szerintem annak a ritka felállásnak lehetünk tanúi, amikor a film jobb, mint a könyv. Nyilván mindenki ismeri a Váratlan utazás epizódjait, és mondhatom, filmen jobban megfogtak, mint könyvben.

A képkockákat látva mindig azt éreztem: de szívesen élnék ott (kivéve persze a folytonos telet :) ). A könyv nem keltett bennem ilyen érzéseket.
Nagy különbség, hogy a filmen egységesítették a szereplőket, ugyanabban a körben történik meg minden krónika-béli esemény, ugyanazok az emberek a szereplők. Míg a könyv minden elbeszélése más emberekről, sőt, más emberek szemszögéből íródik (tehát mindig mást takar az E/1.) Olyan érzésem van ettől, hogy nincs kohézió, mintha nem ugyanaz az író, de még csak nem is egyforma kvalitású személyek írták volna azt (némelyik nagyon cinikus, némelyik pedig nagyon habos-babos, rózsaszín leányregényes).

Kamaszodó leánygyermekek valószínűleg élvezhetik, hiszen a Könyvmolyképző sorozatában jelent meg (újra), viszont ha szabad javasolnom, nézzük meg filmen is, márcsak a csodás kanadai táj és a korhű kosztümök, berendezések miatt is.

5 megjegyzés:

Erika írta...

Még én se vettem a bátorságot, hogy könyvben élvezzem... valahogy tartottam tőle, pont, amit írsz, hogy a film magávalragadóbb. Heti rendszerességgel maratoni Váratlan utazás-nézés van nálunk, mindannyian ott akarunk élni...

Kriszta írta...

Ugyanígy jártam én is vele :) És a leánykám is folyamatosan hangoztatja, hogy de jó lenni ott élni :)

Budai Detti írta...

:D
Tök jó témát találtál! Kedvenc könyvem az Anne. Az ő esetében is igaz, hogy tökéletes a film is, de a könyv olyan megragadó, hogy évente egyszer tuti el kell olvasni az első részt!
Szerintem nem szabad összehasonlítani a könyvet és a filmet, mert elég sok esetben önnálló életet él a film, ami dícséri a rendezést! Ez igaz az összes LMM. könyv alapján készült filmre.

N.Zsuzsi írta...

Igen, lehetséges, hogy nem érdemes a künyvet a filmmel hasonlítgatni... azért örülök, hogy sokakkal közös kedvenc a film :)

Unknown írta...

Akinek van képzelőereje az még a filmnél is jobban fogja élvezni a könyvet.