2009-01-15

Kérek egy kis segítséget

Szeretném a segítségeteket kérni: szerintetek mi az az alap, aminek mindig kell otthon lennie élelmiszerből? Tej, tojás, liszt, cukor... segítsetek folytatni a listát! Köszönöm :)

18 megjegyzés:

mmama írta...

- só, pirospaprika, a háztarásban használt zsiradék féle ( olaj ),
ecet, rizs, krumpli, sütőpor, griz , tojás ,élesztő, és a tőlem régebbiek szerint gyufa is.
Nálam van még ezen kivül a család szeretett fűszerei, nem sorolom, mert rengeteg, paradicsom lé ,száritott paradicsom,száritott gomba, tésztafélék, befőttek, savanyuságok, némi füstölt árú,
és a 300 l es fagyasztó,félkész és
kész ételekkel,valamint konyhakész , adagolt, zöldfélékkel, és husokkal.
Mivel mindketten diétázunk komolyan kell vennünk az étkezést.
Nem mondom a beszerzés nagy feladat, na és az előkészités , adagolás is, de ez a munka megtérül a mindennapokban.
Anyagi vonatkozása sem mind egy,
mi szeptembertől novemberig
szerezzük be a szükségletet, aztán már csak egy szinten tartó vásárlás kell kb: 3-4 hetente.
Hozzá tartozik, hogy nyáron sok befőttet, lecsót, savanyút, és lekvárokat teszek el, diabetikusan.
Nekünk igy vált be, de ahány ház annyi szokás.

Abile írta...

Nekem is a só jutott eszembe, mert most jól jött volna ha van itthon úgy 15-20 kg. :o))

Zelnice írta...

én még hozzátenném a kávét, kakaót(ha van gyerek és issza mert mindig a legrosszabbkor fogy el),kukoricapelyhet,mazsolát,müzlit,sütőrumot,szárított petrezselymet (mert néha elfelejtek frisset venni),+teafiltert,muffinpapírt :-)
ezek jutottak eszembe,amik nálunk mindig vannak készleten,de biztos van még ez-az

katafolt írta...

Nálunk spagettinek muszáj lennie,édes kis hercegnőmnek bármikor kedve szottyanhat egy kis sült spagettire.Egyébként mmama felsorolt mindent,még a sajtot,sajtokat tenném hozzá.Nekünk az fűszer is,szinte mindenbe reszeljük.

Kata írta...

Nálunk a felsoroltakon kívül: sárgarépa és valamilyen gyümölcs, ráma kocka, vaj vagy margarin,

bruercsi írta...

Anyukám azt szokta mondani, hogy:Tejföl és krumpli mindig legyen otthon, akkor éhen már nem halsz! :)
Na ez a veszély még sose fenyegetett (szerencsére!)!
Én még megtoldanám a listát vöröshagymával.

Tigrislilijom írta...

Nálam fontos még, és nem láttam a listán, a zsemlemorzsa is. Fahéj nélkül nem élet az élet. Ha van szegfűszeg, akkor jöhet a váratlan vendég és forralt bor is...:-) És mindig tartok mézet is raktáron, és - bár ritkán - egy-egy halkonzervet. A fagyasztóban húsokat "halmozok" fel, mindig van mihez nyúlni (konyhakészen, adagokban bezacskózva). Túró és joghurt is sűrűn előfordul. És a váratlan vendégek miatt 1-2 palack bor a bortartó szerkezetben.

Névtelen írta...

Nálunk még: citrom (már bele nem tenném a bolti citromlét semmibe!) és fokhagyma. Ezek nélkül nem élet az élet.

Amaranta írta...

Ehhez én már hozzátenni nem nagyon tudok, majd csinálj egy összesítőt, talán a gyufa mellé még tennék gyertyát, vagy mécsest, esetleg egy dinamós elemlámpát. Mosószer, ecet, szappan, sampon, tusfürdő,kézkrém,mosogatószer hogy ne csak a hasunkra gondoljunk.

És eszembe jutott még, hogy sok embernél alapfűszer az ételizesítő (én nem szeretem, nem is használom, inkább sokféle fűszert tatok), és az Erős Pista, na meg a fokhagymával sem találkoztam. Régen azért a szalonna és a kolbász os alapfelszerelés volt, ha jutott rá.

A következő lehetne, a konyhai alapfelszerelés :-)

Amaranta írta...

NA jó, muszály még egy bejegyzést írnom. Szóval felhív a férjem, mit vegyen a boltban?

Fontossági sorrend: először is tej, akkor a gyerek már nem hal éhen, mi meg kibírunk egy napot.
SZóval az alapok, amiket megnézek:
Tej, krumpli, hagyma, tejföl, olaj, kakaó (ezt pld. csak a Metro-ba lehet kapni, és egyszerre 3-4 hónapra megvesszük), őrölt pirospaprika, só, cukor, liszt, alma, leveszöldség.

Aztán jöhet még: tojás,ráma, méz fokhagyma,káposzta, karfiol, egyéb fűszerek, ami épen fogyóban van: bors, babérlevél, fahéj, bazsalikom, jó ha van szárított, vagy fagyasztott petrezselyem, majoranna. Ebből is látszik, hogy nagyrészt magyarosan főzök, utolsó vonal, de még fontos:

rizs, száraztészta, sűrített paradicsom, spagettiszósz, szigorúan csak kétféle, meggybefőtt, némi hús, bár csak ketten esszük a fiammal, ezért egyszerre nagyobb adagot veszek és adagonként lefagyasztom.

Ezek azért általában vannak otthon és persze házi savanyúság, lecsó, befőtt, lekvár

Budai Detti írta...

A nyuszis kakaó, tej, (és így már teljes a napom) feta sajt, tejföl, spagetti (de megoldom, hogy ha nincs- - talán csinálok valami tésztát).
Gyufa és gyertya!
Amúgy én már régebben gondolkodtam rajta, mi lenne ha kitörne a 3. világháború és mennünk kéne: hát én a következőket spejzolnám a fentiek felsorolása mellett:
pelenka, meleg pokróc legalább 4, cukor és só, liszt, rízs, elemlámpa, és ha már vészhelyzetről van szó, akkor valami gyulladáscsökkentő. Persze a szárított fűszereim, amik most a falon lógnak.
De persze elmaradhatatlan az mp3 lejátszóm (ha előről kell kezdeni a civilizálódást, akkor ez kell!!!), a testápolóm, a pamutszatén lepedőm és az elmúlt pár napban kapott ajándékaim: hozzájuk tű és cérna, mert egyszer egy idős ember azt mondta nekem, hogy varrónőre és orvosra mindig van igény. Sajnos nem vagyok orvos!
/bocs, ha sok voltam...../

Tigrislilijom írta...

Nem ezen rágódom éppen, de még beugrott, hogy vaníliás cukor és sütőpor is szokott itthon lenni. Meg kókuszreszelék, mazsola, darált mák. Ha süteményt enne a család, akkor sohasem maradnak hoppon :-)

mmama írta...

Zsuzsi azt hiszem kimeritő tárházát kaptad az élelmiszer bázisnak.
Nekem tettszenek ezek a " Ti hogy "
kezdetű felvetéseid.
Nekem az ünnepek előtt az az érzésem támadt, hogy jó pár blog barátom
nagyon mélyponton volt mentálisan.
Nem gondoltál egy ilyen kérdésre ?
személyem- család- kölcsön hatás,
talán sokan ki beszélnék magukból a
feszültséget.
A Te korosztályod a leginkább érintett. Hm.. mit gondolsz ?

Kékbálna írta...

Nagyon sok mindent felsoroltatok, én csak annyit tennék hozzá, hogyha megtehetjük előre bevásárolok 1 hónapra. Sajnos a nálunk levő kisbolt sokkal drágább,mint bármelyik nagyobb áruház. Így egyszer utánaszámoltunk több ezer Ft-ot sporolunk meg.

Salsa Orsi írta...

Szia!

Én az alapvető élelmiszerek tárolásához szeretnék hozzászólni, ugyanis kb két éve talákoztam életem első molylepkéjével a konyhaszekrényemben, amiről először nem is tudtam hogy kicsoda-micsoda és hol lakik, és egyáltalán mit keres a polcaimon...Természetesen jött a szekrénykipakolás, mindenféle gyanús dolog kidobálása(nem kis anyagi veszteség), bosszankodás,(nem szeretném részletezni mit éltem át és milyen kifejezéseket használtam...Ismétlem, addig élelmiszermolyról még csak nem is hallottam!Nálam sokkal tapasztaltabb, és a témában már jártas barátnőimtől kaptam a tanácsot, hogy lisztet, grízt, zsemlemorzsát,kókuszreszeléket,diót,száraz cuccokat csavaros üvegekben tároljak, akkor tutira nem mászik bele semmiféle kis kellemetlenkedő jószág, mert a műanyag tároló zacsikat bizony átrágják...Megteszi a befőttesüveg is, de én az IKEA-ban beruháztam pár db dizájnosabb üvegbe, és azóta is imádom őket.Egy polcra felülre pedig rendszeresen kiteszek egy feromonos molyirtót. Azóta kis barátaim eltakarodtak... :-)

Salsa Orsi írta...

Szóval pontosan úgy, ahogy a fényképen van a postodban. :-)

Iboly írta...

Az eddig felsoroltakon kívül:
tea, és néhány fajta szárított gyógynövény: kamilla, hársfa, körömvirág, bodza. A gyümölcsök közül alma az alap nálunk.

Juhizs írta...

Titkos favoritom a gyufa lett volna, mint nem élelmiszer, ám, de tragikus, ha nincs - kategóriában... De, látom, hogy Mmama megelőzőtt.:-)
Emlékszem egy gyermekkori estére, amikor nem volt egyszál gyufánk se, és nem tudtuk megsütni, amit kellett volna.
Anyukám szégyellette, hogy a szomszédtól egy szál gyufát kérjen... én felnőtt fejjel gondosan vigyázok rá, hogy az alábbiakból mindig legyen otthon.
- első körben: gyufa, só, liszt, kenyér, tej
- második körben: tojás,
- harmadik körben: jó, ha tart az ember otthon egy fagyasztót, lehetőleg telit ;-)