2008-10-01

Áfonyás süti

Ma sütötte a Stahl Juci, gyorsan ideteszem, hogy el ne felejtsem megsütni:

Áfonyás sütemény
Süssünk valamit!
Hozzávaló:
30 dkg liszt
15 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
20 dkg hideg margarin
10 dkg darált mandula
1 tojás
30 dkg áfonyalekvár

A krémhez:
50 dkg tejszínes sajtkrém
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál tejszín
20 dkg porcukor
1 csapott evőkanál keményítő
1 citrom
1 vaníliarúd
2 tojás




Először elkészítem a sütemény tésztáját, ami tulajdonképpen egy morzsa lesz. Ehhez egy nagy keverőtálban szórom a lisztet, a cukrot, a fahéjat és a darált mandulát, majd az egészet alaposan összekeverem. Ezután a reszelő nagy lukú oldalan a tálba reszelem a hideg margarint is. Végül az ujjaim begyével gyors mozdulatokkat alaposan szétmorzsolom a margarint a lisztes keverékkel együtt.

A tésztamorzsa felét belenyomkodom egy kimargarinozott, kilisztezett, kb. 20x30 cm-es tepsibe, és 175 fokon 15 percig sütöm. Amint lejárt a tészta ideje, kikapom a sütőből, és még forrón, óvatosan lekenem a tészta tetejét egy enyhén felvert tojásfehérjével, és félre teszem hűlni.

Amíg hűl a tészta, elkészítem a sütemény krémjét. Ehhez csupán csak annyit kell tennem, hogy egy keverőtálban kézi robotgéppel alaposan összekeverem a krém hozzávalóit úgy, hogy a tojásokat egyenként vegyítem a krémhez az utolsó összetevőkként.

Ha a tészta már langyos, egyenletes rétegben rákanalazom az áfonyalekvárt, majd az áfonyára simítom a krémet is, és a félig kész süteményt betolom a sütőbe 30 percre.

Fél óra múlva a süteményt egy pillanatra kikapom a sütőből, és egyenletesen rászórom a tetejére a maradék morzsát. Ezután visszatolom a tepsit a sütőbe és további 30 percig sül a 175 fokon.

Kihűtve tálalom.

1 megjegyzés:

Monika írta...

nyami.:) De jól hangzik az egész!!!