2008-08-15

Kedvenc csokitortám



A kedvenc csokitortám azért a kedvencem, mert

  • gyors
  • egyszerű
  • finom

Azt hiszem, ennél több indok nem is kell :)

Az eredeti recept:

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg magas kakaó tartalmú étcsoki
  • 4 tojás
  • 1 kisüveg rumaroma (ha gyerekek is eszik) vagy egy jó kupica rum
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 sütőpor

Elkészítés:

Egy mikrózható edényben 2 perc alatt megolvasztom a vajat, beletördelem a csokit, újabb 2 perc a mikróban. Kézi robotgéppel összekeverem, beleöntöm a rumot, hozzáadom egyenként a tojásokat, jól elkeverem. Beleszórom a porcukrot, elkeverem, hozzáadom a lisztet, amibe előzőleg belekevertem a sütőport, újabb keverés.

Ha már egynemű, szilikon kuglófformába öntöm a masszát és mikróba 8 percig sütöm 700 watton. Ha lejárt az ideje, pihentetem még pár percig, majd rácsra borítva kihűtöm.

Szórható rá porcukor, vagy akár csokiöntet is. Egy titka van: érdemes minél magasabb kakaótartalmú csokival készíteni. Volt, hogy megmaradt csokinyuszit vagy télapót hasznosítottam (volna) újra, de siralmas lett a végeredmény. Azóta mindig tartok itthon 1-2 tábla 70-80%-os csokit, amit általában a Lidl-ben veszek, az olcsóbb és nem ráz kategóriából.

Az én hozzáfűzésem a recepthez:

Sajnos szilikonos kuglófformám nincs, eddig nem is nagyon éreztem szükségét -bár egy időben szerettem volna minikuglófosat, de aztán ennek beszerzése elmaradt.
Ellenben van sok egyéb fajtám, pl. tortaforma, két méretben is. Ehhez a mennyiséghez a nagyobbikat kellett elővenni, ami neccesen, de épp befért a mikróba.


Ami változtatást még eszközöltem:

  • harmadfiolányi rumaromát tettem bele, így is kellemesen érződött az íze
  • minden előzetes figyelmeztetés ellenére tejcsokival, hovatovább csokimikulássak készült. De nem aggódtam, mert ezek a mikulások az alpesi lila legelőkről érkeztek, nem holmi kakaómassza-gyárból
  • a legnagyobb fokozaton mikróztam (kb. 1000W)
  • A sütőpor mennyisége első blikkre meredek, de nincs vele baj, nem érződik az íze, és gyönyörűen megemeli a tésztát. Az íze pedig... érdemes kipróbálni, egyszerűen isteni :)

Nincsenek megjegyzések: