2009-10-27

Krémleves sütőtökből


Egy nagy lábasnyi leves



Tálalva


Nem nagyon kedvelem én a sütőtököt. Finom, kétségtelen, de pár falatnál több nem fér belém, nem kívánom. Épp ezért nem is szoktam venni.
No de a zUram szereti, úgyhogy időnként hoz. Aztán megint hoz. és megint. Én meg gondoltam egyet, és az egyik példányt nem csupán megsütöttem, hanem tovább is gondoltam. Így lett belőle krémleves.


Az eredeti receptet Chili és Vaniliánál találtam, köszönet neki érte.




Hozzávalók 4 személyre






1kg sütőtök
1 nagy krumpli
1 közepes alma
1 közepes hagyma
2-3 ek méz
1/2 narancs leve
2 húsleveskocka
só, bors, szerecsendió
friss kakukkfű (ha van)
1 dl tejszín
5 dkg vaj




190C-on 45-50 perc alatt puhára sütöm a sütőtököt. (Ezt én úgy szoktam, hogy félbe vágom, kikaparom a magját és így teszem be a sütőbe, akkor nem kell a darabolásával, pucolásával bajlódni). Óriási a különbség, hogy sült vagy főtt állapotban használjuk a tököt, főzve ugyan sokkal gyorsabban készen van, viszont a sütés által sokkal koncentráltabb, intenzívebb, édesebb lesz az íze).

Amíg sül, a vajon puhára párolom a felaprított hagymát a kakukkfűvel (egyszerre teszem a vajat és a hagymát a lábosba, nem amikor már forró a vaj, különben nagyon hamar megég), amikor már megpuhult és átlátszó, ráteszek 2-3 ek mézet és kicsit karamelizálom. 
Felöntöm 1,2 l vízzel, amibe beleteszem a 2 leveskockát, a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát és közepes lángon puhára főzöm. Amikor már puha a krumpli, a levesbe teszem a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítem –csak ekkor ízesítem a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítom kb 1-1,5 dl tejszínnel. 


Igazából kicsit le kell hűteni, akkor lehet még jobban igazítani az ízeken (ízléstől függően lehet édesebbre mézzel, vagy barna cukorral, vagy pikánsabbra narancslével, vagy kis citromlével, ha nem elég ízes, akkor esetleg még egy fél leveskocka, vagy vegeta mehet bele), mert forrón nehezebben jönnek ki az ízek. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálalom. Előző este is el lehet készíteni, semmi baja nem lesz másnapra. Gyönyörű, narancssárga, krémes, igazi őszi leves.



Csodával határos módon minden hozzávaló volt itthon, még kakukkfű is, bár szárítva, így szokásomtól eltérően nem nagyon variáltam a recepten. No jó, egy picit, mert szerecsendió helyett egy kis mézeskalács-fűszerkeveréket tettem bele, de meggyőződésem, hogy ez csak előnyére szolgált.


A maradék sült tökből ma muffin készült, ezt nem fotózom, mert a Legkisebb széttrancsírozta :-/ talán elhiszitek kép nélkül is, hogy finom volt :)





Ezek a tökfejek fogadják a teraszunkon az érkezőket

Nincsenek megjegyzések: